Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Φορτώνουν στους πολίτες την αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής – Πρόστιμα 50.000 έως 200.000 ευρώ (Βίντεο)

Τσουχτερά πρόστιμα για όσους υποχρεούνται να εμβολιαστούν αλλά δεν το κάνουν, προανήγγειλαν οι υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη, εξειδικεύοντας τα μέτρα που ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα μέτρα εξειδίκευσαν ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνης Γεωργιάδης και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Παίρνοντας πρώτος τον λόγο ο Βασίλης Κικίλιας είπε πως ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός σε όλες τις μονάδες φροντίδας ευπαθών ομάδων και θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί όλοι οι εργαζόμενοι.

Ο Β. Κικίλιας έκανε λόγο για υποχρεωτικό εμβολιασμό όλου του προσωπικού υγειονομικού, διοικητικού και λοιπού του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Έως τις 16/8 θα πρέπει να έχει προβεί στην πρώτη δόση του εμβολιασμού. Όποιος αρνείται να εμβολιαστεί απέχει από την εργασία του άνευ αποδοχών, ανέφερε ο υπουργός Υγείας. Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και όσων διαμένουν εκεί.

Ακόμα, προανήγγειλε πρόστιμα 50.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής 200.000 ευρώ.

Ανέφερε, επίσης, ότι υποχρεωτικός είναι ο εμβολιασμός σε όλες τις δομές υγείας. Έως την 1η Σεπτεμβρίου όλο το προσωπικό θα πρέπει να έχει κάνει την πρώτη δόση.

Ψυχαγωγία – Εστίαση – Αθλητικοί αγώνες

Όσον αφορά την εστίαση, ο Άδωνης Γεωργιάδης, ανέφερε ότι έως 31 Αυγούστου θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πελάτες σε όλα τα νυχτερινά κέντρα ενώ από τις 16 Ιουλίου τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι και θέατρα μόνο για εμβολιασμένους με 85% κάλυψη.

Ακόμα, είπε ότι οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων σε υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέξουν είτε αμιγή είτε μεικτή λειτουργία.

Όσον αφορά τους αθλητικούς αγώνες, θα γίνονται μόνο με αμιγή λειτουργία και συγκεκριμένα, με 25.000 θεατές τα ανοικτά γήπεδα και έως 8.000 τα κλειστά.

Δημόσιο και στρατεύσιμοι

Ακόμα, είπε ότι σε όλο τον Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να ζητούν από τους εργαζόμενους να λένε αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι και με ειδική σήμανση θα ενημερώνουν τους πολίτες για το μέγεθος του κινδύνου.

Παράλληλα, οι στρατεύσιμοι και οι μόνιμοι στον στρατό που θα εμβολιάζονται θα παίρνουν 5 ημέρες άδεια.

Πρόστιμα

Στην πρώτη παράβαση 2.000 ευρώ πρόστιμο και 7 ημέρες αναστολή λειτουργίας ενώ για τα καταστήματα άνω των 200 τ.μ 5.000 ευρώ  πρόστιμο και 7 ημέρες αναστολή λειτουργίας .

Τα πρόστιμα ανεξαρτήτως τετραγωνικών μετά την υποτροπή αφαιρείται η άδεια για 60 ημέρες ενώ όπως επισήμανε μπορούν ακόμα και να επιβληθούν πρόστιμα ακόμα και με αποδεικτικό υλικό.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε από χθες, Δευτέρα, ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι τα εξής: 

  • Καθίσταται υποχρεωτικός ο άμεσος εμβολιασμός των εργαζόμενων στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Όσοι δεν το πράξουν τίθενται σε αναστολή εργασίας στις 16 Αυγούστου.
  • Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ισχύσει για τους υγειονομικούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα από 1η Σεπτεμβρίου.
  • Μόνιμοι και στρατεύσιμοι στις Ένοπλες Δυνάμεις θα έχουν κίνητρα για τον εμβολιασμό τους στις μονάδες. Μόνιμοι και στρατεύσιμοι θα έχουν τη δυνατότητα, να εμβολιάζονται μέσα στις μονάδες τους. Όποτε το θελήσουν οι πρώτοι και με τη στράτευσή τους οι δεύτεροι
  • Όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα, θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους από την Παρασκευή μέχρι τα τέλη Αυγούστου, με αυξημένο, αλλά προκαθορισμένο, αριθμό επισκεπτών.

Δείτε επίσης: Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ξεκινάει από μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων – Σε αναστολή όσοι αρνηθούν

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί